Čudodelna praprot

Hvalnico skrivnostnim slovenskim gozdovom pišemo z motivom čudodelne praproti, zaradi katere lahko na najdaljšo kresno noč slišimo, kaj imajo povedati živali. In prav zgovorne so, če se takrat s praprotnim semenom v čevlju smukamo naokrog. Naši gozdovi so polni čudes in bajeslovnih bitij. V koroških gozdovih črna baba nevihte s točo dela, divja jaga pa drvarjem hrup. Pehtra baba pozimi z gozdov pod Triglavom hiti v vasi in otroke straši. Jagababa je tudi gozdna duša, divja ženska s hišo, ki stoji na kurjih krempeljcih… Le skrbno negujmo čarobnost teh 58,2% površine naše lepe dežele.

V naših krajih verjamemo, če ti praprotno seme  na kresno noč pade v čevelj, lahko slišiš, kaj se pogovarjajo živali. Stari ljudje so verovali, da v tej noči čez naše kraje potuje Janez Krstnik. Tako so zvečer  šli nabirat praprot in jo čez rame metali na strehe hiš, da bi se lahko Janez Krstnik, če bi bil utrujen na poti, ulegel na mehko. Ta neverjetno zanimiva zgodba nas je navdihnila za posteljnino iz bombažnega satena, da se resnično pogrezneš v mehko…

“Tudi mi smo šli na kresno noč v gozd po praprot, jo posušili in ko kupite našo posteljnino z motivi praproti, dobite še praprotna semena kresne noči”

JAGABABA, 23.junija letos

Jagababa, kaj dogaja?

Vpiši se, da izveš prvi!

Sign up for Jagababa news!

  • V košarici ni izdelkov.