POPRTNIK, MOJSTROVINA BOŽIČNE MIZE

termin delavnice: ZARADI EPIDEMIJE COVID-19 ZAENKRAT NI DATUMOV
lokacija: STUDIO JAGABABA, grosuplje

#vsebovredu

Za praznike si podarimo doživetje!

Vabimo te na praznično delavnico peke poprtnika, tradicionalnega božičnega kruha po hišnem receptu naše babice Silve. Zamesili bomo slasten dišeč kvašen mlečni kruh in ga okrasili z ljubkimi testenimi tičicami, umetelnimi kitami in »ranticami«. Podarili ti bomo tudi praznično kuhinjsko krpo, v katero se bo pečen poprtnik zavil za na pot k tebi domov. V našem studiu se bo klepetalo in dišalo bo po decembrski peki, čaju, cimetu in kuhanem vinu.

Kaj boste izvedeli na tej delavnici:
  • zgodbo našega hišnega recepta, zaradi katerega pri nas doma diši vsak božič že več kot 80 let
  • kako zamesiti ta boljše mlečno kvašeno testo
  • kako pripraviti okraske iz testa
  • kako narediti slovenski praznični kruh po receptu naše babice Silve
  • kako tradicionalen kruh nadgraditi sodobnimi okusi in dodatki

Spoznali boste celoten postopek izdelave poprtnika – nekateri temu prazničnemu kruhi rečjo tudi božičnik, župnek. Vsak udeleženec zamesi svoje testo in naredi svoj poprtnik. Vsakemu tudi podarimo kuhinjsko krpo, v katero svoj poprtnik zavije in odnese domov. Na delavnici bomo seveda tudi pokusili poprtnik in se pocrkljali s čajem, kavo ali dišečim kuhanim vinčkom, kot se za december spodobi.

Cena tri urne delavnice: 56 € na osebo.
Obvezne prijave z naslovom in telefonsko številko po elektronski pošti. PRIJAVI SE TUKAJ
Prijave najkasneje do:
V ceno je vključeno:
  • 300 g bele moke in vse potrebno za pripravo poprtnika
  • slovenska jajčka
  • vse potrebno za pripravo testenih okraskov
  • izposoja Jagababa predpasnika
  • zloženka z receptom in navodili
  • predpriprava in izvedba delavnice, ves material in sestavine za delavnico,
  • veliko smeha, delovne vneme in najlepši praznični kruh
  • DARILO: kuhinjska krpa, v katero se zavije sveže pečen poprtnik
  • DARILO: 10% popust ob nakupu JAGABABA hišnega tekstila

Število udeležencev je omejeno na 12.

»Lepo je bilo slišati, ko je ena izmed tečajnic po končani peki dejala, da vse zgodbe, ki jih ustvarjava na tekstil, tudi živiva. To je še kako res. V naši družini res tako živimo, čeprav nismo v muzeju  in nismo starinski, kot nekdo misli. Mi poprtnik spečemo, vendar poleg postrežemo še francosko račjo pašteto, figovo marmelado, bohinjski sir… Ne mislimo namreč, da je treba jesti samo božični kruh, kot nekoč, temveč želimo ljudem podajati živo dediščino.«

saša drobnič škrjanec

Poprtnik  je mlečen in zelo aromatičen kruh, okrašen s ptički in girlandami. »Poln je simbolov,« pojasni Mitja: »Po hišnem receptu moje babice ga pečemo že vsa leta in ko ga je nehala peči babica, sem ga začel jaz. Ni božične mize brez poprtnika in nimamo  majhnega, pač pa velikega. Babica je za božič najprej pekla v krušni peči sedem potic. Vstala je ob petih zjutraj in da je imela ljubi mir, je dedka nagnala ven in za njim zaklenila vrata. Okoli 11. ure je bilo vse spečeno. Popoldne, ko je pekla poprtnik, pa smo bili vsi za mizo. Poprtnik je kruh, ki povezuje družino, najprej zato, ker se ga najprej skupaj dela in potem še skupaj poje.«

Za praznike si podarimo doživetja, ne stvari…

PODARI DARILNI BON!

Na poprtniku je bilo toliko ptičkov, kolikor je bilo otrok pri hiši.  Kadar je poprtnik počil v peči, da so pogledali, v kateri smeri je počil. To je pomenilo, iz katere smeri bo prišel ženin po dekle, godno za možitev. V Dobrepolju in Velikih Laščah so na poprtnik dodajali letnice prihajajočega leta in upodobitve domačih živali, ki so tudi bile vedno deležne grižljaja tega obrednega kruha.

“Krušnih zakladov naše dežele in mojstrovin praznične peke ne bi bilo brez ustvarjalne duše ter rodovitne domače grude. Brez zdravih žitnih semen in delovnih rok.”

SPLOŠNI POGOJI PRIJAVE
  • S pisno prijavo in oddajo podatkov stranka potrdi svojo udeležbo na razpisani delavnici in se strinja s splošnimi pogoji prijave.

NAČINI PLAČILA

  • Udeležbo na delavnici je potrebno plačati najkasneje 4 dni pred dogodkom, skladno z navodili, prek TRR ali z darilnimi boni JAGABABA.
ODPOVED DOGODKA
  • Odpoved rezervacije termina 4 ali več dni pred začetkom dogodka je brezplačna. Plačilo se vrne v obliki dobropisa, ki se ga lahko koristi ob prijavi na katerikoli drug dogodek studia JAGABABA ali za nakup izdelkov izključno v našem studiu ali spletni trgovini.
  • V primeru, da stranka rezervacijo prekliče od 72 do 48 ur pred dogodkom, se ji v obliki dobropisa vrne 50% vrednosti naročila.
  • V primeru, da stranka rezervacije ne prekliče, ali da jo prekliče manj kot 48 ur pred dogodkom, ji plačane vrednosti ne vrnemo.
  • Vkolikor mora organizator zaradi različnih vzrokov delavnico odpovedati, v najkrajšem možnem času določi nov termin.

“Pridi sem, kjer se vse naše zgodbe začnejo. Obišči nas in bodi dobrodošel!”

  • V košarici ni izdelkov.